“ĐAVOLJE PISMO” KONAČNO DEŠIFRIRANO: NAPISALA GA HJE MONARHINJA U 17. STOLJEĆU A NJEGOVU PORUKU OTKRIO JE “TAMNI INTERNET”

Jednog jutra 1676. godine, ona se probudila preprivena tintom, a ispred nje se nalazilo misteriozno pismo. Drugim monahinjama je ispričala da ju je zaposjeo sotona i da ju je prisilio da napiše tu poruku.

Đavolje pismo iz 17. stoljeća koje je napisala sicilijanska monahinja, koja je tvrdila da ju je zaposjeo Lucifer, konačno je dešifrirano zahvaljujući “dark webu”, mračnom internetu, Daily Mail.

Šifrirano pismo je napisala Marija Krocifisa dijela Koncezione u manastiru Palma di Montekristo 1676 , a ona je tvrdila da je napisao “Sotona, osobno rukama”.
Nekih 340 godina kasnije, skupina talijanskih računalnih znanstvenika je uspjela ga dešifrira koristeći tamnu stranu interneta i otkrili su da ono nosi đavolju poruku – opisujući boga i Isusa kao “mrtav teret”.

Monahinja Marija je rođena kao Isabela Tomasi 1645. godine, ali je ponovno krštena kada je ušla u benediktićnksi samostan u Palmi di Montekristo kada je imala 15 godina.

Jednog jutra 1676. godine, ona se probudila preprivena tintom, a ispred nje se nalazilo misteriozno pismo. Rekla je ostalim sestrama da je Sotona iznevjerila i prisilila je da napiše poruku.

Monahinje su joj povjerovale, a one same kao i one koje su došle kasnije u samostan nisu mogle dešifrirati pismo, koje je izloženo u manastiru.

Mnogi su ga ljudi pokušavali dešifrirati tijekom godina, ali nitko nije uspio do sada.

Tim u znanstvenom centru na Siciliji je koristio program koji su pronašli na “mračnom internetu” kako bi dešifrirali pismo.

– Čuli smo o softveru za koji smatramo da se koristi inteligentnim kodeksom. Koristili smo starogrčki jezik, arapski i latinski kako bi pokušali ga dešifriramo zaista se pokazalo da njegova poruka kao da dolazi od samog vraga – kaže Daniele Abate, direktor ovog centra za Times.

Monahinja Marija je tijekom godina postala vrlo vična u lingvistici, a znanstvenici vjeruju da je ovo pismo zapravo napisala na vlastitom jeziku koji je mješavina raznih pisama koje je imala priliku naučiti.

Grupa je prevela 15 redova pisma i ustavili su da se u njemu govori o odnosima između ljudi, boga i sotone, prenosi Daily Mail.

Kažu da pismo baš i nema neki red i da je dosta nerazumljivo, što donekle podržava teoriju modernih znanstvenika da je monahinja Marija patila od shizofrenije ili bipolarnog poremećaja i da nije bila zaposjednuta vragom kao što je sama tvrdila.

Facebook Comments