Električni automobili nisu čišći od benzinaca i dizelaša

Growth Business

Car je gol. Morao je to netko reći. Ili, preneseno u današnji svijet automobila – i električni automobili zagađuju, jednako kao i oni pogonjeni benzinskim ili dizelskim motorima. Oni, istina, dok voze ne ispuštaju ni CO2 ni NOx, ali sama proizvodnja električne energije, kao i proizvodnja baterija, i dalje je sve samo ne čista.

Otvoreno je o tome progovorio Sergio Marchionne, čelni čovjek tvrtke Fiat Chrysler Automobiles. Prilikom primanja počasne titule inženjera na sveučilištu Trento, Marchionne je rekao da forsiranje električnih automobila prije nego što se otkrilo kako na čist način proizvesti dovoljnu količinu električne energije može za Zemlju imati katastrofalne posljedice. Jer, dvije trećine električne energije na svijetu i dalje se proizvodi iz fosilnih goriva.

To bi značilo da su električna vozila – uračunamo li i njihovu proizvodnju i način dobivanja električne energije, a ne samo ono što u vožnji ostavljaju iza sebe – zaslužna za jednaku količinu CO2 kao i današnji benzinci. Ako ne i veću, kaže Marchionne. Električni su automobili nekako preko noći postali ‘in’, gleda ih se kao silu koja će svijet spasiti od izumiranja pod oblacima zagađenja. Valja to zahvaliti snažnom lobiranju ekoloških udruga, ali i korporacija i država koje će puno zaraditi elektrifikacijom vozila. Njihov je adut da električni automobili ne emitiraju štetne tvari. To je istina.

No, svijet je još daleko od čiste proizvodnje električne energije. Proizvodnja baterija i električnih motora također ostavlja trag na okolišu. Gdje će se i kako reciklirati sve te baterije? Koliko energije treba utrošiti u proizvodnju bakra, kojeg ima u svakom elektromotoru, dok su današnji benzinci i dizelaši izrađeni od aluminija i željeza? Pitanje je i raspoložive količine bakra. Za električna vozila potrebno je četiri puta više bakra nego za automobile s motorima s unutarnjim sagorijevanjem. Najveći su rudnici bakra prilično iscrpljeni, a veća nova nalazišta nisu otkrivena već desetljećima. Puno je još pitanja koja čekaju odgovore. Električni automobili možda jesu budućnost, ali treba ih uvoditi postupno, paralelno s promišljenom proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora i u dovoljnim količinama.

izvor: večernji list
Facebook Comments