NASA KONAČNO POTVRDILA: Tajanstveni Planet 9 ipak postoji i skriva se u svemiru

YouTube

NASA kaže da postoji sve više dokaza o postojanju tajanstvenog “Planet 9”, također poznatog kao Planet X i često povezan s planetom sudnjeg dana Nibiru.

Čini se da Planet 9 ipak postoji, skriva se u najmračnijim predjelima Sunčevog sustava, prema nedavnom priopćenju NASA-e.

Postojanje tajanstvenog planeta godinama je bio predmet rasprave, dok su dva američka astronoma, Konstantin Batygin i Michael Brown, započeli svoju potragu za dokazivanjem ne postojanja planeta jednom zauvijek. Ironično, umjesto toga, pronašli su dokaze da planet postoji.

Malo ga se vidi malo ne.. dvojbe oko postojanja planeta 9

Od svog početnog dokumenta iz 2016. o tom pitanju, dokazi su samo dolazili i gomilali se.
Batyginov diplomski student, Elizabeth Bailey, objavio je još jedan tekst koji tvrdi da je Planet 9 možda razlog zašto su naši planeti nagnuti oko 6 stupnjeva u odnosu na sunčev ekvator. Polje gravitacije planeta 9 polagano je utjecalo na orbite tijekom 4,5 milijardi godina otkako je nastao solarni sustav, kaže Bailey.

Još jedan trag dolazi od trans-neptunskih objekata koji čine Kuiperov pojas – oblak sitnih, udaljenih objekata koji orbitiraju sunce u neobičnim orbitama, od kojih se najudaljeniji čini da orbitira zajedničku točku bez očiglednog razloga.

Prema Batyginu, postoji nekoliko prirodnih pojava koje se mogu objasniti postojanjem Planeta 9.

“Ako uklonite ovo objašnjenje i zamislite da Planet 9 ne postoji, onda generirate više problema nego što ih možete riješiti . Odjednom, imate pet različitih zagonetki i morate izići na kraj s pet različitih teorija kako bi ih objasnili.”

Na kraju ostaje samo pronaći planet, kaže NASA. Prema priopćenju za tisak, Batygin i Brown sada koriste teleskop Subaru u Observatoriju Mauna Kea na Havajima kako bi pokušali učiniti upravo to.

Instrument je “najbolji alat” za detektiranje zamagljenih, izuzetno udaljenih objekata izgubljenih u ogromnim prostranstvima, rekao je Batygin.

Ranije ove godine, NASA je izdala poziv mnoštvu zainteresiranih astronomima, tražeći od njih sudjelovanje u pronalaženju neuhvatljive planete. Očekivalo se da će sudionici ispitati “flipbooks” slika iz NASA-ine Wide Field Infrared Survey Explorera (WISE), prema Smithsonianu. NASA je rekla da ljudske oči mogu pronaći stvari koje automatizirani računalni algoritmi propuštaju.

CC BY-SA 4.0 / Tomruen, nagualdesign

izvor: sputniknews
Facebook Comments